Forgóné: Egy veszprémi (és sok más) vállalkozó kálváriája az online pénztárgéppel

Bevezető: 

Forgóné Kelemen Judit közleménye

Cikk Front kép - 280x185: 

Forgóné Kelemen Judit veszprémi önkormányzati képviselő, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkesztőségünkbe:

A Jobbik felháborítónak tartja, hogy miközben a Nemzetgazdasági Minisztérium hatástanulmánya alapján a kormány 92,5 milliárd forint bevételt vár a pénztárgépek online bekötésétől, a számos közteher által agyonnyomorított kis- és középvállalkozókra terheli a pénztárgépek beszerzési költségeinek háromnegyedét.

A legújabb botrányos fejlemény az online pénztárgépek ügyében, hogy a NAV érdemi indoklás nélkül visszavonta az egyik forgalmazó cég népszerű, NR-270 típusú pénztárgépének korábban már kiadott forgalomba hozatali engedélyét. Ezzel teljes bizonytalanságot okozott az érintettek körében. A megrendelő vállalkozásokat a hatóság nov. 25-i határidővel új pénztárgép megrendelésére kötelezi, mulasztás esetén bírságokat helyez kilátásba.
Közel 80 ezer vállalkozás rendelt a Távol-keleti gyártó online pénztárgépeiből, melynek az előlegét – közel 2,4 milliárd forintot – már be is fizették. Az érintett cégek – jellemzően kis- és középvállalkozások – teljesen jóhiszeműen próbáltak megfelelni a törvényi előírásoknak, amikor olyan céggel szerződtek, amellyel a Nemzetgazdasági Minisztérium korábban támogatói szerződést kötött. A kormány hirtelen pálfordulása mögött a szakmabeliek a pénztárgéppiac újraosztását sejtik „pénztárgép-mutyi” kialakítására gyanakodnak. (Ezt megerősíti a frissen alakult pénztárgép - forgalmazó cégek „helyzetbe hozásának” ténye is.)
A Jobbik felszólította a kormányt, hogy az állam váljon az intézkedései teherviselőjévé, és gondoskodjon a botrányos helyzet haladéktalan rendezéséről. Szintén a Jobbik, korábban már több javaslatban is módosította volna a pénztárgépek online bekötésének menetét, ám a Fidesz–KDNP lesöpörte a kisvállalkozásoknak kedvező módosításokat. Mint utólag mindig kiderült: a nemzeti pártnak lett igaza minden kérdésben.

Az egyik javaslatunk az volt, hogy az 1000 négyzetméternél kisebb alapterületű elárusítóhelyek esetében az online átállás valamennyi felmerülő költségét az állam viselje. A bevezetés határidejének kitolását is szorgalmaztuk. Ezzel is segítve a kisvállalkozásokat! Ez akkor nem felelt meg a forradalmi kétharmadnak.

Mostanra akkora zűrzavart, és káoszt okoztak a kormányzat átgondolatlan intézkedései a pénztárgép piacon, hogy azt elmondani sem lehet! Ráadásul nagyon mutyi szaga van a dolognak.
Ma Magyarországon több százezer vállalkozásnak kell a pénztárgépeit lecserélni online pénztárgépre. Bár amit a pénztárgépbe beütött a vállalkozó azt eddig is látta a NAV, de most az utólagos ellenőrzést, valós idejű „kukucskálással” kívánja bővíteni.

Az online pénztárgépről többek közt azt kell tudni, hogy a NAV nem engedélyezte, hogy kábeles internetre rá lehessen kötni ezeket a gépeket, hanem csak, és kizárólag mobilkapcsolattal csatlakozhatnak majd az internetre. Szóval megvesznek 1 új pénztárgépet, ami kb. 110.000 Ft-tól indul, és miután megvan, havonta fizethetnek mobil internetet nagyjából 2-3.000 Ft értékben, miközben van az üzletben kábeles internet! 

Az új pénztárgépet futárszolgálat fogja 1000 Ft + ÁFA szállítási költség fejében eljuttatni a címzetthez, ezt is a vállalkozóval fizettetve.

Veszprémi kisvállalkozó esete:
2013. 09. 25-én rendelt 2 db NR 300-as online pénztárgépet 130.000 Ft /db áron. Mivel ekkor még ez a géptípus csak engedélyezés alatt volt, így a szerződésben az áll, hogy megrendelte, és befizette 25.000 Ft + ÁFA előleget 270-es gépre, de amint a gyártó többi gépe is engedélyezve lesz, úgy a rendelését módosíthatja azok valamelyikére (ő a 300-asra akarta volna).

Tehát a 270-es gép már tesztelve, és engedélyezve volt!  Na ekkor jött a csavar az ügymenetben: kb. 1 hónappal később a NR 270-es gépet betiltották!  Hogy miért? Ki tudja...  Eddig ez még nem volt nagy gond számukra, hiszen ők a 300-ast rendelték, ami engedélyezés alatt volt.

1 héttel ezelőtt kiderült, hogy a 300-as gép forgalmazását szintén megtiltotta a NAV. Forgalmazási engedéllyel kapcsolatos jegyzék!

2013. november 25-én az utolsó határidő előtt mégis engedélyezte a NAV a 300-as gépet. Addig viszont sok bosszúságot és utánajárást okozott a kisvállalkozóknak, teljes bizonytalanságban tartva őket.
Valószínűleg ehhez hozzájárult az a közfelháborodás, ami végigkísérte a kormánynak ezt az intézkedését. Az ilyen jellegű intézkedések nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek, a vállalkozók elveszítsék bizalmukat az állammal szemben. - zárul a közlemény.

Bakonyi Hírmondó

FRISS HÍREK